novosti


Učenički dom i ravnatelj u projektu Erasmus+ KA1

Udruzi hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja kao nacinalnom konzorciju odobren je projekt "Unapređivanje školskog vođenja" (Improving School Leadership) u okviru Erasmus + programa.

Sudionici projekta su 20 srednjih škola i učeničkih domova iz Hrvatske, a među njima je i naš dom i ravnatelj Darko Trošelj, prof. 

Inicijalni sastanak ravnatelja koji sudjeluju u projektu održan je 4.6.2019. u učeničkom domu Marija Jambrišak u Opatičkoj ulici.

  


U sklopu projekta "Unapređivanje školskog vođenja" (Improving School Leadership), a u okviru Erasmus+ programa ravnatelj Doma, Darko Trošelj, zajedno sa ravnateljicama Sanjom Dravinski (Medicinska škola Osijek, Osijek), i Sani Bodlović (Srednja škola Bol, Bol) uspješno je završio tečaj Educational Management and School Leadership koji je održan u gradu Kalamata, Grčka, od 09.-15.02.2020. Tečaj je organizirao i vodio Areadne Lifelong Learning Centre iz Kalamate.
Cilj tečaja bio je osposobiti polaznike za stvaranje poticajnog okruženja za učenje produbljujući rukovoditeljske, komunikacijske i socijalne vještine.
U okviru tečaja održana su razna predavanja u kombinaciji praktičnih radionica u kojima su polaznici upoznali i stekli osnovna znanja o djelotvornoj komunikaciji i suradnju s dionicima odgojno-obrazovne ustanove, poslovno i pedagoškom vođenjenju odgojno-obrazovne ustanove, učinkovitom upravljanju ljudskim potencijalima, poticanju i provođenju inovativnih pristupa u nastavnom, školskom i odgojno-obrazovnom radu, planiranju i organizaciji kriznih situacija i intervencija u konfliktnim situacijama, upravljanju sobom, stresnim situacijama, vrednovanju rada drugih i samovrednovanju osobnog rada
Organiziran je studijski posjet glazbenoj školi u Kalamati gdje su polaznici upoznali strukturu i organizaciju rada u školi. Značajni su bili i edukacijski posjeti arheološkom nalazištu stare Mesinije i raznim drugim kulturnim i povijesnim ustanovama u Kalamati i okolici.
Pohađanjem ovog tečaja stečena su mnoga nova saznanja i vještine u okviru upravljanja i vođenja školskih ustanova, upravljanja ljudskim resursima, donošenja odluka, rješavanja sukoba, načina komunikacije, te upravljanja stresom.
Teoretski su razmatrane razne teme vezane uz vođenje školske ustanove, a praktične vještine stjecale su se proučavanjem i rješavanjem konkretnih slučajeva i radom u grupama, te se stekao široki uvid u način funkcioniranja školskih ustanova u raznim europskim državama iz kojih su bili polaznici ovog tečaja.
Sve naučeno moći će se implementirati u svakodnevnom radu Učeničkog doma A.B.Bušića, Turističke škole u Bolu i pripadajućem učeničkom dom i Medicinske škole Osijek u Osijeku, a stečene spoznaje bit će proslijeđene i ostalim kolegama kako u učeničkim domovima, tako i u ostalim srednjoškolskim ustanovama u Republici Hrvatskoj.

                                  

.

Izdali smo najnoviji promidžbeni letak...pa pogledajte i saznajte više o nama:

www.ucenicki-dom-ab-busic.hr/media/UCENICKIDOMletakfinal23.pdf

OPROŠTAJ S MATURANTIMA

     

Više fotografija u Galeriji

I ove šk.god. organizirana je maturalna večer i oproštaj s učenicima maturantima. Kao i uvijek dobro smo se zabavljali, klopali i podijelili poklone i pohvale.

Domski život je nešto što se pamti cijeli život i ostavlja neizbrisiv trag. Kao i na svim područjima u životu postoje lijepi i manje lijepi događaji i uspomene, ali na kraju svima nam je drago da se godinama kasnije ponovno susretnemo i zajednički prisjetimo zajedničkih trenutaka. Našim maturantima zaželjeli smo mnogo sreće i blagoslova u godinama koje slijede.

NOGOMETNO SREBRO

Nogometna momčad našeg Doma zauzela je ove godine drugo mjesto na 40. regionalnoj domijadi učeničkih domova središnje Hrvatske i osvojila srebrna odličja i pehar. Rezultat je to dugogodišnjeg rada učenika, odgajatelja i trenera. Prošle godine osvojeno je 3. mjesto, a dobra igra i entuzijazam nastavili su i ove godine. Slijedeće godine nadamo se novim dobrim nogometašima i osvajanju 1.mjesta.

RADIONICE

     

Prva radionica koju je održala nova pripravnica Marina Marić nosila je naslov „Govor nenasilja“. Održana je 3. veljače 2014. i na njoj je sudjelovalo devet učenika prvih i drugih razreda.
Učenici su se upoznali s govorom žirafe (govorom nenasilja) i govorom zmije (govorom nasilja), vježbali su kako koristiti „ja rečenice“ umjesto „ti rečenica“, a cilj radionice bio je naučiti kako riješiti konfliktne situacije i sukobe koristeći metode nenasilne komunikacije.

  

Na radionici „Stereotipi i predrasude“ održanoj 7. travnja 2014., jedanaest prisutnih učenika je zajedno s pripravnicom odgajateljicom propitkivalo postojeće stereotipe i predrasude u našem društvu, diskutiralo kako razviti osjetljivost za one grupe o kojima postoje negativni stereotipi te kako reagirati na uočene probleme kršenja ljudskih prava.ŠKOLSKA GODINA 2012./2013.

    

Radionica „Kreativno pisanje i kreiranje poruka“ održana je 8. svibnja 2014., a prisustvovalo joj je jedanaest učenika od prvog do trećeg razreda. Radionica je koncipirana po principu vježbi strukturiranog timskog kreativnog pisanja “Loesje“, kroz koju su učenici dobili priliku sudjelovati u organiziranoj igri i razviti kreativnost i maštu.
Također, učenicima je bilo omogućeno izraziti se kao jedinka a opet sudjelovati u timskom radu, a s druge strane razvijati društvenu svijest, poticati toleranciju i kritički odnos prema porukama koje vrijeđaju.


        

 

BUČIJADA

24.listopada 2012.

Bučijada je naziv likovne radionice na kojoj smo rezbarili bundeve kako bi bili spremni za noć vještica. Da bi radionica imala i edukativnu notu, pobrinuo se učenik Mihael Lehki koji je održao predavanje o bučama. Izrezbarene bundeve ukrasile su ulazni hodnik našeg doma, a koštice smo pripremili za sušenje. Radionicu je organizirala odgajateljica Tanja Šunjić.


PROJEKT "ŽIVI BEZ NASILJA"

listopad 2012.

U sklopu projekta "Živi bez nasilja" učenica Tea Babić iz Učeničkog doma Tin Ujević održala je zanimljivu radionicu na temu nenasilne komunikacije. Učenici su tijekom radionice izrazili svoja stajališta o asertivnom i agresivnom ponašanju, a ponajviše u završnoj igri:


KVIZ ZNANJA "SVE I SVAŠTA"

9. listopad 2012.

Autorica kviza "Sve i svašta", pedagoginja Nikolina Trubić, organizirala je natjecanje ekipa odgojnih skupina u domu. Predstavnici svojih odgojnih skupina bili su učenici:

Odgojna skupina A: Draženka Prebeg, Nataša Jović, Petra Pjanić i Helena Brezović

Odgojna skupina B: Valentina Lulić, Filp Lončar, Filp Beronić i Matea Kuzmić

Odgojna skupina C: Ante Barić, Bruno Čolan, Goran Vinčić i Boris Pažur

Odgojna skupina D: Ivan Kožar, Matija Beclin, Kristijan Kopsejak i Luka Miković.

Voditeljice Ivana Plaščar i Jasmina Sedlar koncentrirano su postavljale pitanja, dok je učenica Marija Mihelić najavljivala kategorije, a sve to pod budnim okom žirija u sastavu učenica Maje Janković, Branislave Peurače, BojaneTodorović i pedagoginje. Učenici su pokazali izvrsno znanje iz raznih područja, ali pantomimu trebaju još malo vježbati:)

Pobjednička ekipa dobila je kape s logom našeg doma i omiljeni slatkiš kinder-ladu kao nagradu.

 


OSLIKAVANJE DOMSKIH PROSTORIJA

rujan 2012.

U novoj školskoj godini nastavili smo s oslikavanjem zidova u domu. Pogledajte kako je učenica V. Lulić iz Škole za primjijenjenu umjetnost i dizajn oslikala zidove blagovaonice i učionice.

   


EKIPA HTV-a U NAŠEM DOMU  I NAŠE GOSTOVANJE U EMISIJI  "ŠKOLSKI SAT"

13., 25. rujna 2012.

U četvrtak 13. rujna 2012.  ekipa HTV-a u domu je snimila reportažu o tome kako učenici provode svoje vrijeme u učeničkom domu. Reportaža je emitirana kasnije u sklopu emisije "Školski sat" na 2. programu HTV-a 25.09.2012. gdje smo bili gosti emise uživo. Kada su učenici čuli da dolazi "televizija", spremno su prihvatili poziv da stanu pred kamere i kažu ono što je potrebno. Za sve nas bilo je to jedno novo zanimljivo iskustvo, ali ujedno i prilika, da približimo ljudima, koji možda ne znaju što je to učenički dom, što sve radimo i na koje sve načine odgojno-obrazovno djelujemo u našoj ustanovi. Zahvaljuemo dragoj ekipi HTV-a (urednici Kseniji Burcar, novinarki Ani Macan i snimateljima) na vrlo uspješnoj suradnji.

Snimku emisije uživo " Školski sat" uskoro ćete moći pogledati na našoj web stranici, a slijede fotografije tih događanja.

     


JA U NOVOJ SREDINI

rujan 2012.

Tijekom mjeseca rujna velika pažnja se posvećuje novim učenicima kako bi im olakšali odvajanje od roditelja i privikavanje na novu sredinu. S tim ciljem u domu se provode razne aktivnosti  od pedagoških radionica, predavanja do izleta. Ovdje možete vidjeti nekoliko izabranih fotografija koje prikazuju kako su se novi učenici prilaogodili životu u domu.

         KONCERT U DOMU 

04. 06.2012.

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Zagreb učenici su u prostoru doma mogli uživati u koncertu vječnih melodija ili evergreena domaće i strane popularne glazbe poput Galeb i ja, Zeko i potočić, My heart will go on, My way, itd. u izvedbi Vesne Matane( vokal, klavir) i Ivane Grašić Antonić (flauta). Uživali smo i na krilima prekrasnih melodija za trenutak odletjeli u daleka prostranstva.

   


 DVORIŠNA IZLOŽBA

Dana 29.05. održana je izložba likovnih radova učenika. Izložba se odvijala u našem dvorištu koje je u ovu svrhu poslužilo kao izložbeni prostor, a mogli su je posjetiti svi zainteresirani za likovnu umjetnost i stvaralaštvo.

Nadamo se da će vam sljedeće fotografije dočarati atmosferu i ugođaj ove zanimljive izložbe.

& ... ostale fotografije u Galeriji


MATURALNA VEČER I PREDSTAVLJANJE 2. BROJA DOMSKOG LISTA "VREVA"

15. 05. 2012.

& ... ostale fotografije u Galeriji


MULTIMEDIJALNA IZLOŽBA

20.03.2012.

U Hrvatskom školskom muzeju održano je otvaranje multimedijalne izložbe na kojoj su izloženi likovni radovi učenika učeničkih domova grada Zagreba. Izložbu je otvorila pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport  Božica Šimleša. Izložba ostaje otvorena do 26.3.2012. I ove godine naš dom sudjeluje na izložbi, a izloženi su radovi učenice 3.razreda Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn Valentine Lulić. Radovi su konkurirali u tri kategorije: fotografija, crtež i likovna instalacija. Učenički žiri dodijelio joj je 1.mjesto za seriju crteža tušem i akvarelom pod naslovom „Crno-bijela u boji“, 2. mjesto za likovnu instalaciju od kartona, akrila i fotografija „Street art“ i 3.mjesto za fotografije pod naslovom „Uživanje“ i „Putokaz“. Čestitamo!

  Valentina Lulić

 "Putokaz" 

  "Uživanje"

 "Street art" 

  "Crno-bijela u boji"

& ... ostale fotografije u Galeriji


MAŠKARE, MAŠKARE

20.02.2012.

U petak 17. veljače dobili smo poziv Učeničkog doma Marije Jambrišak da im se pridružimo za Maškare. Odmah smo krenuli na pripreme i izradu maski. Do ponedjeljka, kad su se održavale Maškare, sakupio se veliki broj zainteresiranih učenika i učenica, koji su nakon cjelodnevnog uređivanja i maskiranja bili spremni za polazak.  Sve nas je razveselila šetnja gradom u različitim šarenim kostimima mačke, miša, klauna, tigra, vilenjaka, Janis Joplin, balerine, doktorice, slikara, šeika, itd. Kada smo stigli u Dom, dočekale su nas njihove maškare i odmah je započelo zajedničko druženje. Zabavni program sastojao se od prikaza grupnih maski koje su za nagradu trebale izvesti neku točku, a prva nagrada je bila tri kilograma eurokrema. Čestitamo pobjednicama koje su na zabavan način prikazale djelatnike svoga doma. 

 I mi smo, kao gosti, dobili slatki poklon!

Zahvaljujemo domaćinima što su nas pozvali i lijepo ugostili! Nadamo se da ćete putem naših fotografija osjetiti bar djelić dobre atmosfere Maškara!

  & ... ostale fotografije u Galeriji


 BUDIMO ZAJEDNO NA VALENTINOVO

14.02.2012.

Budimo zajedno na Valentinovo, glasio je poziv svim zaljubljenima  i onima koji to još nisu, da nam se pridruže na druženju i zabavi u prostoru Doma povodom tog dana. Podijeljene su brojne nagrade te proglašena najbolja ljubavna pjesma i najljepši ljubavni par u Domu. Autorica najbolje ljubavne pjesme pristigle na naš Natječaj je učenica Daria Dukić, a evo i pjesme:

Razlog za smijeh

Toliko ljudi, toliko buka,
gradom smijeh odzvanja,
tvoja ruka oko moga struka,
kao da mi se sve pričinjava.

Svaki otkucaj sve je brži,
razum polako nestaje,
tvoj poljubac me u stvarnosti drži,
iako glava još uvijek ne vjeruje.

Presretna što se ovo događa,
Nabacim osmijeh preko lica,
tijelo uporno rastanak odbija,
u ovom svemu nema krivca.

   & ... ostale fotografije u Galeriji


BOŽIĆNA PRIREDBA

21.12. 2011.

U srijedu 21.12. 2011.  u našem domu održana je BOŽIĆNA PRIREDBA na kojoj su nastupali učenici članovi dramsko-recitatorske, plesne skupine te svi oni koji su željeli sudjelovati.

U uvodnom dijelu čitajući svoj tekst "Božićno veselje dolazi" učenica Matea Prelec je prenijela važnu poruku poštivanja svoga bližnjega i donošenja pravilnih odluka u ovo blagdansko vrijeme. Kako glasi Božić na kajkavskom narječju svima nam je dočarala učenica Ivana Plaščar recitacijom pjesme Božić pjesnika Dragutina Domjanića, a učenik Robert Čolan je odabirom pjesme Nikole Šopa: Isus čita novine, pokazao svoj osebujni verbalni izričaj. Pljesak za hrabrost zaslužila je učenica Jelena Pavlović pjevajući pjesmu Christine Aguilere:Hurt. "Ovako se slavi Božić u našem domu" naziv je igrokaza koji  su pripremili učenici dramsko-recitatorske skupine i njihova voditeljica Nikolina Trubić, prof., a scenu za sam igrokaz pripremili su učenica Valentina Lulić i student Stanko Kostić. Plesna skupina (Lucija Likarević, Ivana Plaščar, Dunja Pašalić) je unatoč tehničkim poteškoćama vrlo uspješno otplesala uvježbanu koreografiju koju je osmislila učenica Ines Jandroković.

Podjeljene su i diplome za najurednije sobe, a nagrada učenicima sobe 23 i sobe 34 su ulaznice za kino-predstavu u II. polugodištu. Na kraju su svi  zapjevali pjesmu " Zvončići, zvončići" i nastavili se družiti na svečanom domjenku. Cijeli program vodile su učenice Valentina Bužanec i Patricia Kovačić.

Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali na stvaranju programa jer " Kad otvorimo svoje srce i um snazi Duše, upoznajemo stvaralačku snagu Svemira u sebi samima. Tada stvaramo svoju vlastitu stvarnost i mislima i osjećajima. Mislimo i izražavamo se kreativno u svim svojim djelovanjima i odnosima."

   & ... ostale  fotografije u Galeriji


BESPLATNI TRENINZI AIKIDA

23.11. 2011.

Učenici zainteresirani za upoznavanje ove vještine, ovaj su mjesec  započeli s besplatnim treninzima u Aikido Društvu Zagreb.

Učenici Franko Brlić, Boris Pažur, Ivan Kožar i David Androšević,  dva puta tjedno, odlaze u dvoranu Aikido Društva Zagreb, Draškovićeva 46 gdje uz vodstvo profesionalnog trenera vježbaju izvođenje tehnika aikida. 

S naše strane ide pohvala dečkima što su redoviti u treniranju, te nisu propustili niti jedan trening jer kako kažu u Aikido Društvu Zagreb: VAŠ TRENING JE VAŠA ODGOVORNOST. NE OČEKUJTE DA ĆE VAS NETKO UZETI ZA RUKU I VODITI KA PRAVOM PUTU U AIKIDOU.

Što znači AIKIDO?

Ime aikido nastalo je od tri japanska znaka: ai, ki i do. Značenje navedenih znakova obično se prevodi kao harmonija, energija i put, tako da Aikido može biti preveden kao “način harmonije kroz energiju”.

Pojednostavljen način prijevoda bi glasio:

DO – put,
AI – usuglašavanje, harmonija
KI – životne energije.


POSJETE KAZALIŠTU

07.11. 2011.   /  23.11. 2011.

Povodom Dana hrvatskog kazališta koji se obilježava 24.11. 2011. u mjesecu studenom odlučili smo pogledati čak dvije sjajne predstave: "Jalta, Jalta"  i  "Metastaze".

Naši učenici su imali čast pogledati prvu predstavu "Jalte" u novoj postavi kazališnih zvijezda predvođenih Đanijem Stipaničevim, Sandrom Bagarić, Renatom Sabljak, Milom Elegović, Draženom Čućekom i ostalima. 

Kako bi obilježili Mjesec borbe protiv ovisnosti ( 15.11.-15.12. 2011.) iskoristili smo idealnu priliku da pogledamo predstavu "Metastaze" koja progovara o problemu nesnalaženja u društvu, ovisnosti i nasilničkog ponašanja.  


 SUBOTA U DOMU UČENIKA A. G. MATOŠ

22.10.2011.

Naši učenici su u ovu subotu mogli sudjelovati na likovnoj radionici " Jesen u Matošu" u Domu učenika A. G. Matoš i upoznati se s akrilnom tehnikom.  U pratnji stručne suradnice-pedagoginje N. Trubić, učenice Valentina Barić, Suzana Gazdović, Sunčica Marjanović, Marija Miheljić i učenik Bojan Pičuljan posjetili su susjedni učenički dom i ukrašavali teglice za cvijeće s akrilnim bojama i salvetama.  Kreativnih ideja nije nedostajalo, a svi radovi mogu poslužiti i kao originalan dar. U drugom dijelu radionice sudionici su izrađivali straničnike (čitaj bookmarkere:)) i kutijice za poklon od kolaža te rezbarili bundeve.  

Nakon ugodno provednog subotnjeg prijepodneva, domaćini su nas počastili finim ručkom i pravim "jesenskim" kolačem od kestena.

Više fotografija ...→


 POGLEDALI SMO " DA, MINISTRE!"

19.10.2011.

Predstava "Da, Ministre " je zabavna satirična komedija sa sjajnim glumcima koji su nam vjerno dočarali što to znači " biti ministar" . Ovu predstavu je pogledalo dvadesetak učenika i učenica zainteresiranih za posjete kazalištu.

Više fotografija...→


 POSJETILI SMO ZKM

18.10. 2011.

Desetak učenika, od kojih neki po prvi puta, posjetili su Zagrebačko kazalište mladih kako bi pogledali predstavu " S druge strane".


PREDAVANJE POLICIJE O ZAŠTITI OD KRAĐA

 04., 06. i 17. 10. 2011.

Za učenike našeg doma, u suradnji s kvartovskim policajcem gospodinom A. Dajakovićem, organizirana su predavanja o sigurnosti i zaštiti od krađa u domu, ali i na ulici. Na predavanju je  sudjelovalo čak 70-ak učenika 1., 2., 3. i 4. razreda koji su bili vrlo zadovoljni onime što su čuli. Učenici su nakon izlaganja, mogli postavljati pitanja vezano uz probleme krađa.

Ovim putem, još jednom zahvaljujemo gospodinu A. Dajakoviću, na uloženom trudu i vremenu!


DOMSKI TURNIR U ODBOJCI"

ODBOJKA ZA SVE"

Domski turnir u odbojci u sklopu je našeg preventivnog programa i organiziran je početkom školske godine kao natjecanje mješovitih ekipa. Ukupno je sudjelovalo tri ekipe po sedam igrača/ica koje su izvlačili članovi komisije u sastavu: Valentina Bužanec, Robert Čolan, Đurđa Dobrić, Patricija Kovačić, Katarina Udovičić i odgajteljica T. Šunjić, prof.

Slijedi sastav ekipa:

1. ekipa LUUU....: E. Draženović, M. Zorić, H. Bionda, N. Marenić, P. Kovačić, S. Marjanović i L. Likarević.                         

2. ekipa HRENOVKE: M. Milanović, V. Barić, K. Udovičić, V. Matković, D. Pašalić, M. Šinko i S. Rožić.

3. ekipa: HELLO KITTY!: I. Prša, S. Franjić, A. Raulić, M. Milanović, V. Bužanec, M. Milanović i I. Kokolek.

Svi igrači pobjedničke ekipe domskog turnira nagrađeni su kapama na kojima je ispisan logo našeg doma te će im one ostati kao lijepa uspomena.

Natjecanje mladih odbojkaša postaje tradicija u našem domu te Vas pozivamo da nam se pridružite i sljedeće školske godine.


LIKOVNA KOLONIJA

15.10.2011.

Učenice Lulić Valentina i Barić Valentina u pratnji prof.Trošelja sudjelovale su u radu likovne kolonije koja je bila organizirana u Učeničkom domu Ivana Mažuranića u Zagrebu, a povodom 80 godina rada doma.
Kolonija je bila osmišljena kroz rad četiri radionica: grafički dizajn, kolaž, akril i cvjetna dekoracija.
Radilo se i družilo cijelo prijepodne, a nakon predaha za ručak postavljena je i izložba svih radova koji će biti izloženi i na završnoj svečanoj akademiji povodom 80-te godišnjice rada doma.

                         


IZLET RIJEKA-ROČ-HUM-OPATIJA

01.10.2011.

Zajedno s učenicima iz ostalih učeničkih domova grada Zagreba u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta, proveli smo prekrasan dan na jednodnevnom putovanju. Iz Zagreba smo krenuli prema Rijeci, gdje posjećujemo jedno od najvećih marijanskih svetišta, Trsat ( Trsatsku gradinu, Crkvu Gospe Trsatske i franjevački samosatan). Uslijedila je kratka šetnja gradom, uz pratnju turističkog vodiča.

Nastavljamo put kroz Tunel Učku prema Istri, točnije gradovima Roču i Humu, poznatima po glagoljaštvu. Obilazimo mali gradić Roč poznat po kopiji Guttenbergovog tiskarskog stroja, crkvama i freskama iz 12. st. te skulpturama glazbenih instrumenata. Nakon obilaska Roča,  alejom glagoljaša  vozimo se prema Humu, najmanjem gradu na svijetu. Tamo saznajemo zanimljive informacije o Vratima grada, biranju župana i obilazimo suvenirnice u potrazi za lijepim suvenirom.

Spuštamo se prema Opatiji, velikom turističkom središtu i kao pravi turisti obilazimo poznate opatijske hotele i vrtove. Uskoro je uslijedio povratak za Zagreb.

                 


ZADNJA RADIONICA ADAPTACIJE

21.09.2011.

Na zadnjoj radionici adaptacije pod nazivom "Pružimo si podršku", učenici prvih razreda mogli zabaviti uz brojne igre verbalne i neverbalne komunikacije.

      

 


ŠETNJA GRADOM ZAGREBOM

12.09.2011.

U suradnji s Pučkim otvorenim učilištem za učenike 1. razreda organizirana je šetnja gradom Zagrebom uz srtučno vodstvo turističkog vodiča. Obilazak grada, kulturnih i gradskih središta bila je jedinstvena prilika za upoznavanje Zagreba, njegove povijesti i važnih povijesnih ličnosti koji su vezani uz davne događaje.

 


RADIONICA ZA UČENIKE 1. RAZREDA

07.09.2011.

Prva radionica iz programa adaptacije je održana u srijedu 07. rujna u dvorištu Doma. Radionici su prisustvovali svi učenici 1. razreda i poneki stariji učenici koji su se željeli predstaviti mlađoj generaciji. Cilj radionice bilo je upoznati imena i poneke osobine ostalih učenika u grupi kroz nekoliko aktivnosti. Nakon jedne takve aktivnosti, učenici su zajednički izradili plakat "To sam ja, to smo mi ".


PRVI DAN U DOMU

04.09.2011.

U nedjelju 04. rujna 2011.  organiziran je doček novih i starih učenika u Domu. Nakon dobrodošlice, roditelji novih učenika  upoznali su se s odgojno-obrazovnim djelatnicima Doma koji su ih informirali o važnim detaljima iz  života i rada u učeničkom domu. Stariji učenici pomogli su novim učenicima da se udobno smjeste u svoje sobe i upoznali ih s ostalim prostorijama u Domu.

Veselo druženje trajalo je do večernjih sati, kada je uslijedio rastanak novih učenika i njihovih roditelja.


UPISI U DOM

04. 07. 2011.

Tijekom mjeseca srpnja u domu traju upisi učenika. Upisna komisija radi užurbano kako bi popunili sva slobodna mjesta. Trenutno je ostao mali broj slobodnih mjesta, pa preporučujemo onima  koji možda još razmišljaju o prijavi za smještaj, neka se požure! ODLAZAK NA KAZALIŠNU PREDSTAVU " SPEKTAKLUK "

02. 06. 2011.

Dvadesetak učenika našeg Doma, u četvrtak 02. lipnja 2011., posjetilo je Satiričko kazalište Kerempuh i pogledalo urnebesnu komediju "Spektakluk", napokon!!! Kažemo napokon jer smo na ulaznice strpljivo čekali još od veljače. Predstava u kojoj glume Rene Bitorajac i Tarik Filipović ispunila je sva očekivanja učenika koji su se u Dom vratili sa smiješkom na licu.

Bila je to zadnja od šest kazališnih predstava koje smo pogledali tijekom školske 2010./2011. godine u okviru posebnog programa "Odlasci u kazalište".

1. Opera "Nikola Šubić Zrinjski" u HNK-u

2. Komedija " Čudo u Poskokovoj Dragi" u kazalištu Histrioni

3. Balet " Labuđe jezero" u HNK-u

4. Predstava " Kako misliš mene nema?!" u Teatru Exit

5. Predstava " Čovjek koji je spasio Europu" u ZKM-u

6. Komedija " Spektakluk" u Satiričkom kazalištu Kermpuh


 LJUTIŠ SE?!

 01. 06. 2011.

U srijedu 01. lipnja  u Domu je održana radionica pod nazivom " Ljutiš se?!". Tijekom radionice učenici su istraživali svoje i tuđe osjećaje, vježbali rješavanje problemskih situacija i načine izražavanja ljutnje na prihvatljiv način. Na kraju, važno je spomenuti, da je radionica na kojoj smo govorili o jednom neugodnom osjećaju, ipak završila u veseloj i ugodnoj atmosferi.

Jedna stara i mudra Aristotelova izreka glasi: “Svatko se može naljutiti- to je lako.
Ali naljutiti se na pravu osobu, do ispravnog stupnja u pravi trenutak, zbog ispravnog razloga i na ispravan način – to nije lako.”

slike naknadno


 SUDJELOVANJE NAŠIH UČENIKA NA SVJETSKOM KUPU U AKROBATSKOM ROCK 'N' ROLLU

( 28. 05. 2011. ITALIJA, RIMINI)

Učenici Leonardo Kolenc i Karlo Wagner, osvajači su brojnih medalja na državnim, ali i svjetskim natjecanjima u akrobatskom rock'n' rollu. Na svjetskom kupu održanom 28.05. 2011. u Italiji, Leonardo Kolenc osvojio je odlično osmo mjesto, što je bilo  jedno mjesto do samog finala. Ovim odličnim rezultatom osigurao si je izvrsno peto mjesto na svjetskom rangu!

Samo tako nastavite!!!

VIŠE FOTOGRAFIJA ...


ZAVRŠNICA DOMSKOG TURNIRA U BADMINTONU

30. 05. 2011.

Završnica turnira u badmintonu odigrana je dana 30. 05. 2011., a za prvo mjesto natjecalo se četvero učenika/ca, pobjednika/ca iz prošlog  kruga natjecanja. Tijekom igre učenici su, uz sportski duh, pokazali i lijepo sportsko ponašanje.

Posebnost ovog turnira je što su pobjedu podijelili učenica Snježana Franjić i učenik Nikola Kožar.


DOMSKI TURNIR U BADMINTONU

25. 05. 2011. 

Povodom Svjetskog dana sporta 25. 05. u Domu je organiziran prvi turnir u badmintonu. Mjesto održavanja natjecanja bilo je dvoriše Doma, a prijavilo se dvadesetak učenika željnih igre i druženja. Za sudjelovanje u turniru bila je obavezna sportska oprema.

Prilikom izvlačenja parova za prvi krug natjecanja, svi sudionici su upoznati s pravilima igre te je natjecanje moglo započeti. Ukupno je sudjelovalo sedam parova, a nakon prvog kruga pobjednici su odigrali i drugi krug. Završnica  turnira odigrat će se u ponedjeljak 30.05., kada ćemo saznati i imena pobjednika domskog turnira u badmintonu.

Sudjelovali: Nikola Kožar, Jelena Pavlović, Miloš Vlaisavljević, Hrvoje Bionda, Marko Mrkšić, Mateo Mutnjaković, Nikolina Marenić, Snježana Franjić, Antonela Raulić, Vinko Tomašević, Sunčica Marjanović, Vedran Presečki, Matea Šinko i Izabela Prša.

slike naknadno


 MATURALNA VEČERA

11.05.2011.

U srijedu 11.05. 2011. u Domu je održana  maturalna večera nakon koje je uslijedio ples za učenike doma. Maturantima se najprije prigodnom porukom obratio ravnatelj prof. Nikola Antić, a u ime maturanata zahvalu odgajateljima i svim djelatnicima na pomoći, uputio je učenik Vedran Presečki.

Maturanti koji su vrlo aktivno sudjelovali u domskim aktivnostima i time doprinjeli kvaliteti rada u Domu pohvaljeni su od strane Odgajateljskog vijeća. To su: Jasmina Brkić, Ivona Kolonić, Nikola Kožar, Miloš Vlaisavljević, Mirko Savković i Tomislav Damjanović.

Za odličan uspjeh posebno su pohvaljene i nagrađene maturantice: Sara Celinšćak i Marija Žužak.

Ples uz DJ-a razveselio je sve učenike jer su, uz pjesmu i poznate hitove, zaplesali sve dok ih noge nisu zabolile.

slike naknadno


PREDSTAVLJEN DOMSKI LIST „VREVA“

11. 05. 2011.

              

Prošli tjedan je u Domu, uz svečanost podjele pohvalnica i nagrada učenicima maturantima, predstavljen i PRVI BROJ domskog lista „VREVA“ koji su osmislili učenici članovi skupine Mladi knjižničari (D. Dukić, V. Lulić, S. Marjanović, I. Kolonić, B. Peurača i M. Savković) pod vodstvom stručne suradnice-pedagoginje N.Trubić, prof. i suradnika G.Miletića.
Čestitamo im na profesionalno obavljenom zadatku!


Prvo izdanje domskog lista uskoro ćete moći prelistati i u digitalnom obliku!!!

 


36. DRŽAVNA DOMIJADA U UMAGU 2011.

05.-07. 05. 2011.

Naše odbojkašice su nakon osvojenog 1. mjesta i zlatnih medalja na regionalnoj domijadi boravile u Umagu na 36. državnoj domijadi. Djevojke su osvojile izvrsno 2. mjesto te time potvrdile uspjeh od prošle godine kada su se u Dom vratile s osvojenim 3. mjestom.

Čestitamo!!!

                                            


37. DOMIJADA GRADA ZAGREBA I BEDEKOVČINE

12.04. 2011.

Učenik Tomislav Damjanović,  na Kulturnom susretu domova grada Zagreba i Bedekovčine u kategoriji Dramsko scenski izraz , osvojio je sve simpatije učeničkog žirija koji mu je za to dodijelio i prvo mjesto. Tomislav je nastupio s recitacijom pjesme „Noćas bih mogao napisati…“ pjesnika Pabla Nerude.

Noćas bih mogao...


Noćas bih mogao napisati najtužnije stihove.
Napisati, na primjer: "Noć je posuta zvijezdama,
trepere modre zvijezde u daljini."
Noćni vjetar kruži nebom i pjeva.
Noćas bih mogao napisati najtužnije stihove.
Volio sam je, a ponekad je i ona mene voljela.
U noćima kao ova bila je u mom naručju.
Ljubljah je, koliko puta, ispod beskrajna neba.
Voljela me, a ponekad i ja sam je volio.
Kako da ne volim njene velike nepomične oči.
Noćas bih mogao napisati najtužnije stihove.
Misliti da je nemam, osjećati da sam je izgubio.
Slušati noć beskrajnu, još mnogo dužu bez nje.
I stih pada na dušu kao rosa na pašnjak.
Nije važno što je ljubav moja ne sačuva.
Noć je posuta zvijezdama i ona nije uza me.
To je sve. U daljini netko pjeva. U daljini.
Duša je moja nesretna što ju je izgubila.
Kao da je želi približiti, moj pogled je traži.
Srce je moje traži, a ona nije uza me.
Ista noć u bijelo odijeva ista stabla.
Ni mi, od nekada, nismo više isti.
Više je ne volim, sigurno, ali koliko sam volio!
Moj glas je tražio vjetar da takne njeno uho.
Drugome. Pripast će drugome. Ko prije mojih cjelova.
Njen glas i jasno tijelo. Njene beskrajne oči.
Više je ne volim, zaista, no možda je ipak volim?
Ljubav je tako kratka, a zaborav tako dug.
I jer sam je u noćima poput ove držao u naručju,
duša je moja nesretna što ju je izgubila.
Iako je to posljednja bol koju mi zadaje
i posljednji stihovi koje za nju pišem.

Pablo Neruda

OSVOJENO 1. MJESTO NA ZAGREBAČKOJ DOMIJADI 

07. 04. 2011.

Kao i prošle školske godine, učenice našeg Doma osvojile su prvo mjesto u športskom natjecanju učeničkih domova u odbojci, koje je trajalo od 18.11.2010. do 7.4. 2011.   Natjecanje se odvijalo u sportskoj dvorani OŠ "Nad lipom", a sudjelovalo je ukupno sedam ekipa iz učeničkih domova. Voditeljica  domske odbojkaške ekipe je odgajatTanja Šunjić, prof., a trener student fakulteta za fizičku kulturu Marko Mrkšić . U odbojkaškoj ekipi igraju sljedeće učenice: Sara Celinšćak, Marija Milanović, Martina Milanović, Milana Zorić, Izabela Prša, Marija Žužak, Antonela Raulić, Matea Šinko, Nives Žarak i Sunčica Marjanović.

.

MULTIMEDIJALNA IZLOŽBA

28. 03.- 4. 04. 2011.

Ove školske godine najaktivniji u radu likovne sekcije bio je učenik 4. razreda Pravoslavne gimnazije Miloš Vlaisavljević. Svoju likovnu kreativnost pokazao je brojnim radovima koje je izvodio tehnikom nanošenja boje iz spraya na papir (spray paint art). Sam način izvođenja ove tehnike, kao i rezultati, vrlo su atraktivni. Od tema najzastupljenija je bila fantastika i fantastični svemirski krajobrazi. Učenik je održao i radionicu u kojoj je zainteresiranim učenicima pokazao kako slikati u ovoj tehnici.

Na multimedijalnoj izložbi učeničkih domova grada Zagreba sudjelovao je s tri izabrana djela, a sa slikom "Red carpet" osvojio je 2. mjesto stručnog žirija, te sa slikom „Rupture Azkabana“   3. mjesto učeničkog žirija.

        "Red Carpet", 2. mjesto stručnog žirija  

            "Rupture Azkabana" 3. mjesto učeničkog žirija

 


 ► Spray paint art radionica pod vodstvom učenika Miloša Vlaisavljevića.