O nama

Učenički dom Ante Brune Bušića nalazi se u najstrožem centru grada Zagreba i u blizini velikog broja škola, kulturnih institucija te željezničkog i autobusnog kolodvora. Zgrada dvokatnica u kojoj se nalazi dom izgrađena je 1883. godine. Učenički dom osnovan je 1952. godine. Od 1991. godine dom djeluje pod nazivom Ðački dom ugostiteljskih struka, a od 1996. godine dom postoji pod današnjim imenom. 

Zbog opsežnih radova koji se izvode u zgradi Učeničkog doma u Gajevoj ulici, a koja je stradala nakon razornog potresa u Zagrebu u ožujku 2020.godine, Učenički dom Ante Brune Bušića najvjerojatnije će barem dio i školske 2021/22. godine, kao i protekle školske godine,usluge smještaja i prehrane pružati na privremenoj adresi u Novom Zagrebu, Avenija Većeslava Holjevca 3 (paviljon br.4 Učeničkog doma Novi Zagreb).

Ovdje naši učenici imaju sve potrebne suvremene uvjete stanovanja. Sve sobe koje koriste su trokrevetne i imaju vlastite sanitarne čvorove koje međusobno dijele po 2 sobe. Na raspolaganju su također i učionica, ugodan dnevni boravak, blagovaonica, praonica rublja, prostorije za kreativne slobodne aktivnosti i sl.
I na ovoj novoj, privremenoj adresi, prometna povezanost sa užim i širim centrom grada Zagreba je odlična. U neposrednoj blizini doma nalaze se autobusne i tramvajske stanice, a autobusnim linijama ZET-a, vožnja do Importanne pothodnika i Glavnog kolodvora, traje 5-10 min. U neposrednoj blizini je i veliki trgovački centar Avenue Mall s brojnim trgovinama, restaurantima brze hrane i Cinestar kinom, olimpijski bazen Utrine, Dom zdravlja Siget, crkva Svetog Križa, Muzej suvremene umjetnosti, sportsko rekreacijski park i jezero Bundek, Hipodrom, Arena centar, Zagrebački Velesajam i ostale institucije.

Na adresi u Novom Zagrebu sada su u blizini i odlično povezane tramvajskim linijama Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, Strojarska tehnička škola Fausta Vrančića, Drvodjeljska škola, Industrijska strojarska škola, te privremeno i Prva Ekonomska škola. Sve škole u centru grada Zagreba, također su i dalje pristupačne zbog kratke autobusne vožnje do Glavnog kolodvora. Također su i neke srednje škole iz centra grada, zbog šteta nastalih nakon potresa, privremeno na adresama u Novom Zagrebu, pa time i u blizini našeg doma. To su primjerice Gimnazija Tituša Brezovačkog i Škola primjenjene umjetnosti i dizajna.

Učenički dom je mješovit,  smještajnog kapaciteta za sveukupno 80 učenika i učenica. Zbog toga je moguće osigurati ugodno i tolerantno obiteljsko ozračje i neprekidnu  brigu i potporu svim učenicima.

Učenički dom Ante Brune Bušića je odgojno-obrazovna ustanova namijenjena prvenstveno učenicima, redovnim polaznicima srednjih škola grada Zagreba koji ne žive u mjestu školovanja. Dom osigurava svim učenicima stalni  stručni nadzor i pedagoško-psihološku pomoć..

Život i odgojno-obrazovni rad odvija se u okviru četiri odgojne skupine od po 20 učenika, od kojih svaku vodi po jedan odgajatelj ili odgajateljica. Odgajatelji su stručno pedagoški kompetentni, te se brinu o svakom učeniku ponaosob, surađuju s roditeljima i nastavnicima te potiču, usmjeravaju i osposobljavaju učenike za život, rad i uspješno završavanje školovanja. Uz odgajatelje,  pedagošku skrb i potporu osigurava i stručna suradnica peadgoginja. Programi individualnog i grupnog rada s učenicima rađeni su prema razvojnim posebnostima učenika, potrebama i zahtjevima socijalizacije. Tijekom noćnih sati o sigurnosti učenika i  njihovim potrebama brinu se noćni pazitelji. Naravno u domu su na raspolaganju učenicima i ostali djelatnici doma, kuharice, spremačice, pralja, domar i administrativno osoblje.