RADIONICA: POŠTIVANJE DRUGIH

RADIONICA: POŠTIVANJE DRUGIH

U utorak, 7. svibnja razgovarali smo o poštivanju drugih i prihvaćanju različitosti kao dvjema vrlo važnim temama za suzbijanje predrasuda i diskriminacije.

Kao uvod u diskusiju, pročitali smo Priču o pajacima Sunčane Škrinjarić. Nakon čitanja, razgovarali smo o pročitanom tekstu: o likovima, njihovim različitostima, načinu života i postupcima. Primijetili smo da, iako se razlikujemo od likova u priči, ipak priču možemo povezati s našim životom kod kuće, u školi i u Domu.

Svaki od sudionika ove radionice je, poput pajaca doživio neprihvaćanje od strane okoline radi nečega po čemu se od njih razlikuje, a učenici su naveli da su se tad osjećali tužno pa čak se i pitali je li s njima sve u redu. Ali također smo svi, barem jednom u životu, postupili poput stanara i donosili pretpostavke o nekome bez da smo ga prvo upoznali i/ili pokušali razumjeti.

Učenici našeg Doma su pajacima poručili da u današnjem svijetu punom mržnje, zavisti i zlobe budu najbolja verzija sebe i zaključili su da nisu pajaci krivi za postupke stanara zato što su različiti, nego da svatko treba preuzeti odgovornost za svoje postupke. U skladu s time, stanarima (i svima koji su se pronašli u njihovoj ulozi) su poručili da umjesto osuđivanja pokažu suosjećanje i razumijevanje te da im ljubav i empatija uvijek budu nit vodilja.Imate li pitanja? Slobodno nas kontaktirajte