O DOMU

UČENIČKI DOM ANTE BRUNE BUŠIĆA

Učenički dom Ante Brune Bušića nalazi se u najstrožem centru grada Zagreba i u blizini velikog broja škola, kulturnih institucija te željezničkog i autobusnog kolodvora.


Zgrada dvokatnica u kojoj se nalazi dom izgrađena je 1883. godine. Učenički dom osnovan je 1952. godine. Od 1991. godine dom djeluje pod nazivom Ðački dom ugostiteljskih struka, a od 1996. godine dom postoji pod današnjim imenom. 

Nakon razornog potresa u Zagrebu 2020. godine, zgrada Doma u velikoj je mjeri bila oštećena te je odlučeno da se u potpunosti obnovi. Nakon dvije godine završena je obnova, te je za buduće generacije omogućeno  sigurno stanovanje prema suvremenim građevinskim, ali i pedagoškim standardima.

Od školske godine 2022/23. Dom ponovo posluje i pruža smještaj učenicima na adresi u Gajevoj ulici. Ovdje učenici imaju na raspolaganju smještaj u potpuno novouređenim dvokrevetnim i trokrevetnim sobama  sa vlastitim sanitarnim čvorovima, ugodno uređenim dnevnim boravcima, kompjuterski opremljenim učionicama, priključcima na internet u svakoj sobi, novoopremljenu praonicu rublja, prostranu i ugodnu blagovaonicu, te kuhinju opremljenu suvremenim  i potpuno novim uređajima čime je omogućeno pripremanje i najzahtjevnijih zdravih obroka.

Dom se nalazi u najstrožem centru grada Zagreba i time je u blizini brojnih obrazovnih i kulturnih  ustanova, te je tramvajskim i autobusnim  prometom izvrsno povezan sa svim školama, kako u samom centru grada, tako i izvan njega.

Učenički dom je mješovit,  smještajnog kapaciteta za sveukupno 80 učenika i učenica. Zbog toga je moguće osigurati ugodno i tolerantno obiteljsko ozračje i neprekidnu brigu i potporu svim učenicima.

Učenički dom Ante Brune Bušića je odgojno-obrazovna ustanova namijenjena prvenstveno učenicima, redovnim polaznicima srednjih škola grada Zagreba koji ne žive u mjestu školovanja. Dom osigurava svim učenicima stalni  stručni nadzor i pedagoško-psihološku pomoć..


Život i odgojno-obrazovni rad odvija se u okviru četiri odgojne skupine od po 20 učenika, od kojih svaku vodi po jedan odgajatelj ili odgajateljica. Odgajatelji su stručno pedagoški kompetentni, te se brinu o svakom učeniku ponaosob, surađuju s roditeljima i nastavnicima te potiču, usmjeravaju i osposobljavaju učenike za život, rad i uspješno završavanje školovanja. Uz odgajatelje,  pedagošku skrb i potporu osigurava i stručna suradnica peadgoginja. Programi individualnog i grupnog rada s učenicima rađeni su prema razvojnim posebnostima učenika, potrebama i zahtjevima socijalizacije. Tijekom noćnih sati o sigurnosti učenika i  njihovim potrebama brinu se noćni pazitelji. Naravno u domu su na raspolaganju učenicima i ostali djelatnici doma, kuharice, spremačice, pralja, domar i administrativno osoblje.Imate li pitanja? Slobodno nas kontaktirajte